En studie om vattenfödslar i Sverige!

 

Äntligen har vi en färsk svensk studie om vattenfödslar att dra lärdom av! Det är Hanna Ulfsdottir et al (2017) som har studerat-

Waterbirth in Sweden – a comparative study!

306 vattenfödslar i Sverige jämfördes med 306 spontana vaginala födslar som inte ägde rum i vatten. Kvinnor som födde i vatten löpte en minskad risk för andra gradens bristning, hade kortare förlossningar och färre interventioner än kvinnorna i jämförelsegruppen. Man såg ingen skillnad i apgar-poäng eller behov av vård på neonatalavdelning hos barnen till kvinnorna i de två grupperna. Däremot fick tre av barnen i vattengruppen en navelsträngsruptur vilket innebär att navelsträngen går av när barnet lyfts upp ur vattnet. Det är sällan en allvarlig komplikation men barnmorskor som bistår vid vattenfödslar bör ändå vara medvetna om den risken. Kvinnorna i vattengruppen gav högre poäng när de fick skatta sin förlossningsupplevelse!

Detta är ännu en observationsstudie som visar det vi redan visste – nämligen att det inte är farligt för friska kvinnor med normala förlossningsförlopp att föda i vatten. Det är inte heller farligt för friska barn att födas i vatten. Tvärtom kan det vara något väldigt positivt.


4 reaktioner på ”En studie om vattenfödslar i Sverige!

  1. Therese skriver:

    Jag hade jättegärna fött i vatten, men med en sfinkterruptur i bagaget vet jag att min vilja kommer spela mindre roll. Mitt sjukhus har dessutom bara 1 badkar på förlossningsavdelningen. Men vattenfödsel är det enda som hade kunnat få mig att överväga vaginal förlossning med nästa barn, som det känns nu kommer det bli kejsarsnitt för hela slanten…

    • martha skriver:

      Hej,
      det kan gå fint att föda vaginalt även efter en sfinkterruptur om man har rätt stöd. Hoppas du får det stöd du behöver för att förlossningen ska bli så bra som möjligt! Med värme/ Märta

      • Therese skriver:

        Tack! Jag vet att det kan gå bra, men kirurgen som lagade och har undersökt mig efteråt rekommenderar kejsarsnitt, för om jag skulle gå sönder igen blir det svårt att laga eftersom skadan sist bedömdes komplicerat och det är väldigt mycket stel ärrvävnad där. Så jag tar nog det säkra före det osäkra och kör kejsarsnitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.